karp pieczony dietetyczna wigilia

Wigilijny karp w dietetycznej odsłonie

Święta tuż, tuż, więc warto zacząć myśleć o prezentach i jadłospisie na wieczór wigilijny. Oczywiście najlepiej, żeby było smacznie, jak u mamy i żeby nie przytyć :) Stąd przedstawiamy Ci przepis na króla wigilijnych potraw – karpia przyrządzone w sposób, który pozwoli znacznie ograniczyć kaloryczność tego dania.

Ilości składników są przewidziane na 1kg karpia, który powinien wystarczyć dla 2-4 osób. Pamiętaj, żeby dobrać je proporcjonalnie do ilości Twoich gości :)

Znajdź zajęcia sportowe w swojej okolicy na

FitPlanner.pl

Składniki:

  • 1 cały karp (1 kg)
  • 1 średnia cebula
  • 1 torebka kaszy gryczanej (100g)
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Karpia wypatrosz i dokładnie obierz z łusek. Natrzyj go od wewnątrz solą i pieprzem, po czym odłóż na czas przygotowania reszty składników.

Ugotuj kaszę na sypko. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż. Żurawinę też drobno pokrój i sparz wrzątkiem. Przygotowane półproduktu połącz i wymieszaj z dodatkiem tymianku.

Rybę ułóż w wyścielonym folią aluminiową naczyniu żaroodpornym (ilość folii powinna pozwolić na zamknięcie w niej ryby na czas pieczenia). Napełnił wnętrze ryby przygotowanym wcześniej farszem i szczelnie zamknij go w folii.

Rybę piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym na 190*C. Jeżeli przygotowujesz większą ilość ryby pamiętaj, żeby wydłużyć czas pieczenia.

 

Źródło zdjęcia: flexibilityfitness.pl

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!

Autor

Hubert Owerczuk

Hubert Owerczuk

Absolutny fan squasha! W sporcie znajduje przede wszystkim sposób na wypocenie trudów dnia codziennego. Lubi udowadniać sobie, że nie ma rzeczy niemożliwych a przekraczanie własnych granic i słabości jest dla niego największym motywatorem do działania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *