dietetyczny barszcz z uszkami

Dietetyczny barszcz wigilijny z uszkami

Wyobrażasz sobie święta bez barszczu? My też nie – dlatego przygotowaliśmy przepis, który pozwoli Ci na ugotowanie aromatycznego barszczu z “odchudzonymi” uszkami, który po świętach nie stanie się wyrzutem sumienia! :) Brzmi dobrze?

Składniki:

barszcz

Znajdź zajęcia sportowe w swojej okolicy na

FitPlanner.pl

  • 1 kg buraków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 małe jabłko
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ziarenka ziela agnielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • sól

uszka

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 250g pieczarek
  • 20g suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 2 łyżki otrębów
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

barszcz czerwony

Buraki utrzyj na tarce (duże oczka). Wrzuć do 2l wody i zagotuj. Po 10 minutach gotowania (od kiedy woda zacznie wrzeć), odstaw garnek na 1,5h. W tym czasie przygotuj wywar warzywny do barszczu z pozostałych warzyw, jabłka i czosnku – umyj je, obierz i gotuj przez 0,5h aż zmiękną. Do gotujących się warzyw dodaj zioła.

Po ugotowaniu warzywnego rosołu przecedź do niego wywar z buraków, dodaj sok z cytryny i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, przed podaniem, przecedź barszcz ponownie do osobnego garnka i podgrzej. Gwarantuję, że kolor będzie pięknie bordowy a barszcz niezwykle aromatyczny.

uszka

Suszone grzyby zalej 1 szklanką wody i odstaw na noc, żeby dobrze namokły. Następne w tej samej wodzie gotuj je przez około godzinę. W tym czasie oczyść pieczarki i cebulę i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na patelni, po czym dodaj do niej pieczarki i podsmaż przez około 10 minut i odstaw, zanim gotujące się grzyby nie będą miękkie. Grzyby odcedź i wymieszaj ze smażonymi pieczarkami z cebulą, lnem mielonym i otrębami. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.

Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i zagniatając ciasto powoli dolewaj wodę. Ciasto powinno być gładkie. Przykryj je ściereczką i odstaw na kilka minut, po czym rozwałkuj je cienko. Szklanką lub foremką wycinaj kółka i na każde nałóż około pół łyżeczki przygotowanego wcześniej farszu. Każde kółeczko zamknij, sklejając je na kształt pierożka po czym połącz rogi – tak uformujesz uszka.

Gotowe uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około minutę do wypłynięcia na powierzchnię.

inspiracja wodę po odcedzeniu grzybów na farsz uszek możesz dodać do barszczu przed podgrzaniem – będzie miał jeszcze bogatszy smak

inspiracja cebulę i pieczarki możesz uprażyć bez użycia tłuszczu na teflonowej patelni – uważaj tylko, żeby się nie spaliły

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!

Autor

Hubert Owerczuk

Hubert Owerczuk

Absolutny fan squasha! W sporcie znajduje przede wszystkim sposób na wypocenie trudów dnia codziennego. Lubi udowadniać sobie, że nie ma rzeczy niemożliwych a przekraczanie własnych granic i słabości jest dla niego największym motywatorem do działania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *