dietetyczne kopytka z dyni

Dietetyczne kopytka z dynią

Lubisz mączne dania i boisz się, że będą zabójstwem dla Twojej diety? Wykorzystaj nasz pomysł na kopytka z dynią i mąką ryżową, dzięki którym znacznie obniżysz ich kaloryczność i indeks glikemiczny.

Składniki:

  • 1kg dyni
  • 0,75 szklanki mąki ryżowej
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie:

Dynię obierz, pokrój w kostkę i upiecz przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie ostudź i zblenduj dynię z jajkiem i odrobiną soli. Masę wyłóż do miski i powoli dodawaj mąkę ryżową i ziemniaczaną (mąka ziemniaczana ma tylko pomóc “skleić się” składnikom) do uzyskania lekko klejącej konsystencji. Uformuj ciasto w paski i pokrój w kształt kopytek.

Znajdź zajęcia sportowe w swojej okolicy na

FitPlanner.pl

Zagotuj wodę w garnku i wrzucaj kopytka do wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotuj je jeszcze przez około minutę.

Dodaj do nich ulubione dodatki i danie gotowe!

 

Źródło zdjęcia: bakerbynature.com

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!

Autor

Hubert Owerczuk

Hubert Owerczuk

Absolutny fan squasha! W sporcie znajduje przede wszystkim sposób na wypocenie trudów dnia codziennego. Lubi udowadniać sobie, że nie ma rzeczy niemożliwych a przekraczanie własnych granic i słabości jest dla niego największym motywatorem do działania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *