spaghetti-cukinia

Niskowęglowodanowe spaghetti

Uwielbiasz spaghetti, ale przeraża Cię używany w nim makaron? Możesz zastąpić go pełnoziarnistą wersją, albo zamienić na…cukinię!

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki, oregano, bazylia, sól, pieprz
  • odrobina masła klarowanego

Przygotowanie:

Cukinie pokój wzdłuż na 4 części. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój ją na plasterki. Plasterki możesz przekroić na węższe, wedle uznania.

Znajdź zajęcia sportowe w swojej okolicy na

FitPlanner.pl

Mięso podsmaż na patelni z odrobiną masła klarowanego. Do usmażonego mięsa dodaj pokrojone pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano z bazylią. Pozwól im się dusić przez 10 minut na małym ogniu. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem.

Zielone spaghetti wrzuć na minutę do wrzącej wody, po czym przełóż na talerze i pokryj sosem spaghetti. Potrawa kuchni włoskiej w wersji niskowęglowodanowej gotowa!

inspiracja Pomidory pokrój bez wyjmowania z puszki. Otwórz puszkę, po czym włóż do niej nóż i poruszaj w nim w różnych kierunkach. Pomidory są miękkie więc z łatwością podzielisz je na mniejsze kawałki.

inspiracja Do smażenia użyj masła klarowanego, które pomimo tego, że jest tłuszczem ma bardzo wysoki punkt dymienia, w którym dochodzi do rozpadu cząsteczek tłuszczu i wytrącania się substancji rakotwórczych.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!

Autor

Hubert Owerczuk

Hubert Owerczuk

Absolutny fan squasha! W sporcie znajduje przede wszystkim sposób na wypocenie trudów dnia codziennego. Lubi udowadniać sobie, że nie ma rzeczy niemożliwych a przekraczanie własnych granic i słabości jest dla niego największym motywatorem do działania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *