Dietetyczna pizza - przepis

Dietetyczna pizza

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy – 9 lutego – przygotowaliśmy przepis na dietetyczną pizzę. Zdrowa, dietetyczna pizza posiada o wiele mniej kalorii, a jej sekret tkwi w odżywczych i naturalnych składnikach. Jaka jest najlepsza pizza ? FIT pizza ! :)

Dietetyczna pizza to mniej kalorii i więcej witamin !

Znajdź zajęcia sportowe w swojej okolicy na

FitPlanner.pl

Przepis na dietetyczną pizzę z cukinii

Składniki do ciasta:

☑️ 8 szklanek startej cukinii
☑️ 1 szklanka startego sera cheddar
☑️ 2/3 szklanki mąki z migdałów
☑️ 2 ząbki czosnku, prasowane lub mielone
☑️ 3 łyżeczki suszonego oregano
☑️ 1 łyżeczka bazylii
☑️ 2 jajka, roztrzepane
☑️ 1/2 łyżeczki soli

Składniki na sos do dietetycznej pizzy:

☑️ 4 duże pomidory

☑️ 2 łyżeczki oliwy z oliwek
☑️ 2 ząbki czosnku, prasowane lub mielone
☑️ 1 łyżeczki świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
☑️ 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
☑️ 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ciasta do dietetycznej pizzy:

Ciasto na dietetyczną pizzę
Ciasto na dietetyczną pizzę
  1. Rozgrzej piekarnik do 285 stopni C.
  2. W dużej misce, wrzucić cukinię z 1 łyżeczką grubej soli i odstaw na 15 minut. Wyciśnij nadmiar wilgoci przez owinięcie czystym ręcznikiem lub szmatką i wykręcając, wyrzucaj wodę.
  3. Gdy cały nadmiar wilgoci został wykręcony i odrzucony, umieść cukinię z powrotem do miski i dodaj ser cheddar, mąkę, czosnek, oregano, bazylię, jajka i sól.
  4. Umieść masę z cukinii na kawałku papieru do pieczenia. Palcami rozprowadzić masę cukinii do utworzenia okręgu o średnicy 14″.
  5. Gdy ciasto do pizzy zostało ukształtowane, przenieś je na pergaminie do piekarnika. Piecz przez 8 minut, aż ciasto zacznie brązowieć.
    Po upieczeniu ciasta dodaj sos oraz dodatki na pizzę i piecz w piekarniku przez kolejne 4 minuty.

Przygotowanie sosu na dietetyczną pizzę:

  1. Na patelnię z dużym dnem, dodaj pomidory, oliwę z oliwek, czosnek, oregano, tymianek i sól.
  2. Doprowadzić do wrzenia, rozdrabniając pomidora. A następnie gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!

Autor

Paula Wasylów

Paula Wasylów

Pasjonatka wszelkich form aktywności z duszą podróżnika i naukowca, odpoczywa w ruchu: ćwiczy, biega. Bada możliwe formy aktywności ruchowej, by potem sprawdzić swój stan umysłu i ciała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *