piernik dietetyczny

Dietetyczny piernik świąteczny śliwkowo-brzoskwiniowy

My nie wyobrażamy sobie świąt bez przesiąkniętego korzennymi aromatami piernika. Ten jednak, podobnie jak inne słodkości jest dość kaloryczny. Zmiana kilku składników i rezygnacja z polewy czekoladowej pomoże jednak ograniczyć straszne kalorie. W zamian proponujemy przepyszne nadzienie śliwkowo-brzoskwiniowe, które do najmniej kalorycznych nie należy, ale w święta można :)

1 kawałek piernika ma ok. 200 kcal.

Znajdź zajęcia sportowe w swojej okolicy na

FitPlanner.pl

Składniki:

ciasto

  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 opakowania przyprawy korzennej
  • stewia do smaku

nadzienie

  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiel na mąkę. Jajka ubij w całości na pianę, dodaj do nich miód, mąkę orkiszową, zmielone płatki i mleko ciągle mieszając łyżką. Kiedy otrzymasz gładką masę dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i stewię do smaku, po czym znów dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego gotową masę. Piekarnik nagrzej na 180*C i piecz w nich piernik przez około 30-35 minut.

W trakcie pieczenia piernika przygotuj nadzienie. Powidła podgrzej w garnuszku do zagotowania i odstaw z palnika. Wsyp do nich galaretkę i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Daj im ostygnąć, aby nie stężały za bardzo.

Upieczony piernik ostudź, po czym przekrój go poziomo na 3 części. Spodnią część piernika posmaruj przygotowanym nadzieniem, po czym przełóż ją kolejnym kawałkiem ciasta i znów nałóż nadzieje, po czym przykryj je wierzchnią warstwą ciasta.

Piernik gotowy do podania.

inspiracja jeżeli liczysz każdą kalorię nawet w święta, możesz jeszcze bardziej ograniczyć kalorie w tym przepisie rezygnując z nadzienia śliwkowo-brzoskwiniowego i używając ulubionych bakalii w zamian, które należy namoczyć, drobno pokroić i wymieszać z masą piernikową przed włożeniem jej do piekarnika

 

Źródło zdjęcia: http://kuchennybalagan.blogspot.com

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij go!

Autor

Hubert Owerczuk

Hubert Owerczuk

Absolutny fan squasha! W sporcie znajduje przede wszystkim sposób na wypocenie trudów dnia codziennego. Lubi udowadniać sobie, że nie ma rzeczy niemożliwych a przekraczanie własnych granic i słabości jest dla niego największym motywatorem do działania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *